6 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

07 Φεβρουαρίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2024

6 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Δράσεις Εκπαίδευσης, Πρόληψης & Ψυχαγωγίας στο Εκπαιδευτικό Κέντρο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο Κορωπί

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου στο Εκπαιδευτικό Κέντρο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο Κορωπί, παρουσία μαθητών και μαθητριών από σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων όπου παρουσιάστηκαν:

  • Έρευνα που πραγματοποίησαν μαθητές-εθελοντές του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου “YouSmile” και μέλη της Ομάδας Δικαιωμάτων του Παιδιού του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», για κινδύνους στο διαδίκτυο
  • Δράσεις και υπηρεσίες του Οργανισμού, από το Κέντρο για τη Διαδικτυακή Ασφάλεια του Οργανισμού, που στοχεύουν στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση των περιστατικών καθώς και τα σχετικά στατιστικά στοιχεία
  • Ένα νέο και καινοτόμο εκπαιδευτικό εργαλείο σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συγκεκριμένα το «Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στην Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α)» που θα υλοποιηθεί με έναρξη την 6η Φεβρουαρίου.

Δείτε τη Συνέντευξη Τύπου εδώ: https://www.youtube.com/live/Xiibj_eLxKI?si=pPGilb2lNAGNvCxV

Η συνέντευξη Τύπου διοργανώθηκε στο πλαίσιο Δράσεων Εκπαίδευσης, Πρόληψης & Ψυχαγωγίας, όπου συμμετέχουν 542 μαθητές, υπό τον συντονισμό της εξειδικευμένης ομάδας Ψυχολόγων μας, και με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών και μαθητριών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με δράσεις για να αναδειχθούν οι τεράστιοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παιδιά μας στο Διαδίκτυο.

«Για το “Χαμόγελο” η Πρόληψη αποτελεί τον πρώτο πυλώνα των δράσεων του, σε συνεργασία πάντα ανθρώπους της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και άλλους φορείς, και έτσι το 2023 κατάφερε και στήριξε ολιστικά 91.366 παιδιά. Η τεχνολογία είναι ευλογία όμως, όταν χρησιμοποιείται λανθασμένα γίνεται κατάρα. Για αυτό πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τα παιδιά μας, καθώς όσο περισσότεροι είμαστε, τόσο περισσότερες είναι και οι λύσει.» δήλωσε ο κος. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους.

Τοποθέτηση επί της συνολικής κατάστασης αλλά και επί της πραγματοποίησε ο κος. Βασίλειος Παπακώστας, Αστυνομικός Διευθυντής επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος τόνισε ότι «Είμαστε κοντά στους πολίτες και θέλουμε να γνωρίζουν πως είμαστε σύμμαχοί τους για να βοηθήσουμε σε όποιο πρόβλημα αντιμετωπίσουν στο διαδίκτυο, σε  όποια μορφή έκθεσης, και πιστεύουμε πως τα αποτελέσματα και οι λύσεις μπορούν να δοθούν μέσα από συνεργασίες».

Ακολούθησε παρουσίαση του Κέντρου για τη Διαδικτυακή Ασφάλεια του Οργανισμού  από την κα. Ιωάννα Γκίκα, Ψυχολόγο και Συντονίστρια του Κέντρου, η εξήγησε τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε σε διαδικτυακή ασφάλεια και αναφέρθηκε στον σκοπό δημιουργίας του Κέντρου ενώ κατέδειξε και τις σημαντικότερες υπηρεσίες και εργαλεία που διαθέτει -Εξειδικευμένη ομάδα Ψυχολόγων, Γραμμές Υποστήριξης & Βοήθειας (1056,116000,116111,1017), Chat 1056​, Εκπαιδευτικό εργαλείο πρόληψης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης ΕΔΙΒΕΑ,​ αλλά και το CyberTipline Hellas​ -που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε mε την πολύτιμη βοήθεια της “The Smiling Hippo”.

Σύμφωνα με τα Στατιστικά του 2023 αναφορικά με τη διαδικτυακή Ασφάλεια:

  • Στηρίξαμε 1 παιδί κάθε 2 ημέρες που αντιμετώπισε διαδικτυακό κίνδυνο​
  • Υποστηρίξαμε 7.405 παιδιά με διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης​
  • Βρεθήκαμε δίπλα σε 1.028 γονείς/κηδεμόνες και 168 εκπαιδευτικούς με διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης​

Ακολούθησε παρουσίαση της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές-εθελοντές, YouSmile, με στόχο να αναδείξουν το φαινόμενο προσέλκυσης ανηλίκων ατόμων διαμέσου Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και Εφαρμογών Ανώνυμων συνομιλιών -πάντα με την εποπτεία επιστημονικού προσωπικού του Οργανισμού. Μπορείτε να τη δείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=T5hgcuzCJsU&t=56s

Ενδεικτικά:

  • Πραγματοποιήθηκαν 88 συνομιλίες​ με ενήλικους άντρες
  • 58% των χρηστών -Μ.Ο ηλικίας τα 37 έτη- συνέχισαν τη συνομιλία
  • 1 στους 6 χρήστες (16%) -Μ.Ο ηλικίας τα 41 έτη- σεξουαλικοποίησαν τη συζήτηση

Τα μέλη της Ομάδας Δικαιωμάτων του Παιδιού του Οργανισμού, οι μαθητές-εθελοντές εξέφρασαν τις δικές τους θέσεις, ώστε η φωνή και των άμεσα ενδιαφερόμενων να ακουστούν. Αναλυτικότερα αναφέρθηκαν τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά:

  • ΠΡΙΝ:  Κάνε block. Αν αυτό που χρειάζεσαι είναι προσοχή και βοήθεια, οι συνομιλίες με αγνώστους στο internet δεν είναι αυτό που ζητάς. Ακόμη, αγνόησε αυτούς που σου στέλνουν. Δεν είναι φυσιολογικό ένας ενήλικας να στέλνει μηνύματα σε ένα παιδί. Και τέλος, πες το σε κάποιον μεγαλύτερο.
  • ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Αν το περιεχόμενο της συζήτησης σε κάνει να νιώθεις άβολα, σταμάτα να απαντάς. Δεν είναι ποτέ αργά να κάνεις report και block. Μη στέλνεις ποτέ προσωπικά δεδομένα. Ανάφερέ το σε κάποιον που να μπορεί να σε βοηθήσει -ενήλικες που εμπιστεύεσαι, Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Γραμμή SOS 1056.
  • ΜΕΤΑ: Μην ντρέπεσαι, δεν είσαι μόνο σου. Δεν φταις εσύ για αυτό που συμβαίνει. Κάλεσε τη 1056 για να πάρεις οδηγίες. Μη φοβάσαι να μιλήσεις -υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σε στηρίξουν. Αν το θέμα έχει πάρει διαστάσεις και αν υπάρχει υλικό στο διαδίκτυο, να κινηθείς νομικά και να το καταγγείλεις στην αστυνομία. Μη φοβάσαι τα μάτια του κόσμου. Πρώτα έρχεται η δική σου ασφάλεια!

Ο κος. Παναγιώτη Αναστασιάδη, Καθηγητή και Διευθυντή του ΕΔΙΒΕΑ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ανέλαβε την παρουσίαση  του νέου εκπαιδευτικού εργαλείου από «Το Χαμόγελο toy Παιδιού» και του Εργαστηρίου Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης δηλώνοντας, «Στόχος  μας ήταν να συνδιαμορφώσουμε -με τα στελέχη του Οργανισμού- μια ολιστική εκπαιδευτική παρέμβαση, με σκοπό την ασφαλή και δημιουργική πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο».

Το πρόγραμμα «Ασφαλής και Δημιουργική Πλοήγηση στο Διαδίκτυο» έχει βασικό στόχο οι μαθητές και οι μαθήτριες να:

  • Εξερευνήσουν βιωματικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στο διαδικτυακό περιβάλλον,
  • Ενισχύσουν  την κριτική τους σκέψη
  • Αναπτύξουν αντανακλαστικά ανάληψης πρωτοβουλίας, ευθύνης και δράσης για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων.

Περισσότερα και εδώ: https://www.hamogelo.gr/gr/el/ta-nea-mas/draseis-olistikhs-ekpaideytikhs-koinwnikhs-apremvashs-kea/

Τα παιδιά που επισκέφτηκαν τον Πολυχώρο στο Κορωπί στις 6 Φεβρουαρίου, είχαν επιπλέον τη δυνατότητα για Δωρεάν προληπτικές οδοντιατρικές εξετάσεις, παρουσίαση προτάσεων και καλών πρακτικών για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, σε εισήγηση της κας. Έλενας Ζαγλαρίδου, Υπεύθυνης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Microsoft Hellas, Cyprus & Malta, αλλά και ενημερωτικής εισήγησης από τoν κο. Γεώργιο Νάκο, Ψυχολόγο, Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Φωτογραφίες από τη Συνέντευξη Τύπου εδώ: https://hamogelo-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/danaekastani_hamogelo_gr/ErDB_GFrK9BOo5aQvHz7C8UBKjQMAg-75iE0Ds5bZHzD1A?e=2a7CKM

Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Γραφείο Τύπου
Τηλ. 11040
press@hamogelo.gr